Plaskdammen är öppen som vanligt!
Ta hand om varandra! Håll avstånd, stanna hemma om du är sjuk!

Vintergatan

En serieutställning i Folkets Park mellan 1 december – 28 februari

Folkets Park har i samarbete med Bid Möllevången och Seriefrämjandet skapat Vintergatan, en serieutställning längs Norra Parkgatan där tolkningar av karaktärer från sagan om Vinterdröm tar plats!  Alla magiska världar har en egen saga – likaså landet Vinterdröm.

Hur ser de magiska frostblommorna ut? Vilka är de små vättarna?  Och hur starkt lyser det lysande trädet egentligen? På sina egna unika sätt, och i serieformat såklart, har serietecknarna skapat berättelser baserat på sagan om Vinterdröm och dess karaktärer. Nu med lite extra omtanke och kärlek.

Utställningen Vintergatan hänger på smidesstaketet längs Norra Parkgatan  (mellan Terrariet och den gamla entrén) och pågår mellan 1 december – 28 februari. Den presenteras i  två delar med premiär 1 december, respektive 14 januari.

Vintergatan sker i samarbete med: BiD Möllevången och Seriefrämjandet


OM SERIETECKNARNA

Medverkande serietecknare 14 januari – 28 februari: Emelie Kindh, Jon Högman, Linda Kiibus, Matilda Broberg och Svalan Sörblom.


Linda Kiibus

Linda Kiibus har varit verksam serietecknare sedan 2017 och i våras gick hon ut Serieskolan. Nu har Linda gått tillbaka till skolbänken för att studera historia med målet att bli medeltidsprofessor.

Den bästa seriefiguren enligt Linda är krabban i Julija Morgans serie “Herkules och hydran”. Men för nybörjaren rekommenderar Linda att läsa den klassiska serien om Fantomen.

Linda om tolkningen av hela sagan: Jag har försökt banta ner sagan till sina beståndsdelar – vättar, orm, björnar, isprinsessa, saft, paket och blommor – utan att fördenskull göra den svårförståelig. Jag har ritat utan skisser, med fokus på stämning och intryck. Döm själva om ni tycker att jag lyckats!


Matilda Broberg

Det kreativa intresset har alltid funnits där. Genom att kombinera intresset för att skriva och rita blev serier det självklara valet. Sedan 2015 har Matilda Broberg illustrerat flitigt och med målet att lära sig mer om hur hon själv kunde skapa serier började hon på Serieskolan 2019.

Matildas bästa seriefigur är en ninja-nalle men det blev enligt henne själv bara “några få, mediokra sidor av den”. Men det är ändå med glädje som hon ser tillbaka på detta då hon har det som ett riktmärke för hur långt hon har kommit i sin utveckling som serietecknare.

Matilda om tolkningen av björnfamiljen: Genom mina ordlösa affischer berättar jag om Björnfamiljen. Jag har valt att låta illustrationerna tala för sig själva där detaljer och miljö får bli en dörr till landet Vinterdröm!


Emelie Kindh

Emelie är den av serietecknarna på Vintergatan som har minst erfarenhet av yrket. Men, som Emelie själv säger: “någonstans börjar ju vägen!”

Emelies passion för att rita och att berätta sina berättelser ledde henne till Serieskolan i Malmö. Hon växte upp med den japanska seriestilen manga vilket har påverkat hennes sätt att skapa serier. Hennes senaste karaktär är den unga häxan Madeleine, vars pappa är en häxjägare.

Emelie om tolkningen av sagan: Jag ville tolka henne ur hennes vardagsliv, och hennes gemenskap med björnarna och vättarna.


Svalan Sörblom

Svalan är illustratör och serietecknare som gärna tecknar drömlika och ibland lite skrämmande motiv. För Svalan är tecknandet som ett sätt att öppna dörren till en annan del av verkligheten, där hon kan presentera och förklara allt det jag inte kan sätta ord på. Därför är hennes serier ofta textlösa då hon hellre berättar bara med bilder.

Enligt Svalan har Malmö stadsbibliotek en jättefin serieavdelning. Här kan den som inte läst serier tidigare gå och bläddra bland de många olika serierna, och kanske hittar du något som passar just dig.

Svalan om tolkningen av de små vättarna: Den del av sagan som jag har tecknat handlar om de små vättarna och vad de gör i landet Vinterdröm. Jag tänker mig att vättarna är väldigt små och busiga, och om du stöter på dom kanske du blir lite förskräckt. Men vättarna är också väldigt snälla och hjälper till så att allt i Vinterdröm fungerar som det ska.


Jon Högman

Efter den bejublade debuten med Batman-parodin “Läderlappen” i nionde klass tog det nästan 15 år innan Jon på allvar började rita serier igen. Jon läser nu andra året på Serieskolan i Malmö med fokus på satir och en autobiografisk serie om högstadieåren i Värmland.

Jons favoritkaraktär är ingen mindre än Tintins Kapten Haddock med sitt mustiga ordförråd och förmåga till samtidspaningar.

Jon om tolkningen av den snälla björnfamiljen: Vem är egentligen den elaka ormen? Varför är den så illasinnad? Finns det något som kan värma Ormens kallblodiga hjärta?

Med dessa frågor ger jag nu plattform till landet Vinterdröms minst omtycka figur och ett kanske gryende hopp om bot och bättring.


Vintergatan är ett samarbete mellan Folkets Park, BiD Möllevången och Seriefrämjandet