Åka skridskor? Låna skridskor mån-sön kl. 10-19! ⛸❄

Upptäck parkens 130-åriga historia genom din mobil

Visste du att Folkets Park är Sveriges första folkpark men att den från början anlades som en trädgård av Frans Suell redan 1796? Eller att det fanns en björngrotta med livs levande björnar vid Falsterbogatan ända fram till 1960-talet? Och att Moriskan kostade 60 000 kronor att bygga år 1902? Häng med på en vandring genom parkens händelserika historia med appen Be Here Then!

Som en del av parkens 130-årsfirande har Folkets Park och BID Malmö tagit fram en historisk vandring där du kan fördjupa dig i parkens historia på platsen där du står. Rundan består av 38 stopp och här kan du läsa om artister som har uppträtt i parken, titta ner i björngrottan och lära dig om byggnader och konst i parken – direkt i din smarta mobil.

– Eftersom vi inte kan samla människor till en stor jubileumsfest just i år, har vi skapat andra sätt att uppmärksamma jubileet på. Folkets Park har en stolt och spännande historia som vi vill sprida. Det är så häftigt att parken har varit en viktig mötesplats för arbetarrörelsen, huserat stora danspalats, arrangerat många konserter med legendariska artister till att idag vara Möllans självklara trädgård och nöjesplats. Den här vandringen är ett sätt att låta historien och gamla minnen få nytt liv, samtidigt som vi bidrar till folkbildning och berättar om parkens funktion, säger Felicia Fredriksson, verksamhetsledare i Folkets Park.

38 historiska stopp
Rundan börjar med Amiralen och Nöjesteatern och går hela vägen genom parken och avslutas med historier om planket vid Norra Parkgatan. Du väljer naturligtvis själv i vilken takt och ordning du vill ta stoppen, eller om du vill dela upp det på flera besök.

Så här fungerar det

När du laddat ner appen Be Here Then, börjar du med att välja Folkets Park under Vandringsturer. På kartan över parken finns markörer i olika färg som indikerar olika typer av innehåll. Siffrorna visar hur många fotografier som finns för varje plats.

Nu är det bara att välja var i parken du vill starta. För att få upp innehållet för en plats, måste du stå inom 20 meter från en markör. När du får upp en orange ruta, följ pilen så att du hamnar rätt. Klicka på ”i” för att läsa texten. När du besökt en plats kommer den att sparas i din mobil och du kan besöka den igen när du vill, även när du inte är i parken.

Samarbete med BID Malmö
Innehållet i den historiska vandringen är ett samarbete mellan Folkets park och BID Malmö. Texterna är skrivna av Jeanette Rosengren och appen är utvecklad av Charlotte Rodenstedt. Mer info om Be Here Then och var du laddar ner den hittar du här.