För öppettider, menyer och program: se respektive verksamhet.
Hoppkuddarna är nu öppna 9-20 varje dag!
Ta hand om varandra! Håll avstånd, stanna hemma om du är sjuk!

Big Bang Festival

I juni flyttade lek-och kunskapslandet Cool Minds in i parken. Sedan dess har de haft öppet dagligen för sommarkurser, event och drop in. Imorgon går startskottet för Big Bang Festival, en fyradagars vetenskapsfestival för framtidens forskare. Festivalen pågår i fyra dagar och bjuder på coola experiment, viktiga paneldiskussioner och spännande shower för barn och unga mellan 3-18 år. Årets festivaltema är naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling. Spännande eller hur?

Vi träffade Marielle Sterner, VD för Cool Minds, för att diskutera vikten av ett kunskapsland, jämställdhet och framtidens forskare!

Välkomna till Folkets Park! Hur känns det att vara här?
– Parken känns jättebra, vi trivs och känner oss hemma. Vi passar bra in med de andra verksamheterna och hur Folkets Park jobbar med att aktivera staden och barnen.

Berätta om Cool Minds!
– Cool Minds är ett lek- och vetenskapsland för barn mellan 5-16 år. Vårt syte är att inspirera barn till teknik och naturvetenskap, bryta fördomar och få barn att förstå att IT inte behöver vara tråkigt och komplicerat, utan himla kul, coolt och spännande istället!

Vad händer hos er i sommar?
– Vi erbjuder sommarlovskurser hela sommaren, där barn har möjlighet att lära sig programmering, skapa filmer, datorspel och mycket mer. Utöver detta har vi öppet för drop in på dagtid. Vi arrangerar även events och barnkalas.

Berätta om de topp tre roligaste aktiviteterna under Big Bang festival!
– Absolut! Topp ett är potatis experimentet. Vi ska slå världsrekord i antal volt som produceras av potatis. Vi kommer att seriekoppla 5000 potatisar och mäta hur mycket ström det genererar. Det kommer bli ett stort experiment och om vi lyckas har vi slagit världsrekord.

Topp två är Paneldiskussionerna. Vi kommer ha samtal för unga vuxna och vuxna, som antingen jobbar med barn, IT branschen eller bara är intresserade i ämnet. Vi kommer att diskutera IT branschens framtid och jämställdhet. Teknik och programmering är ett växande fält med stor personalbrist. Om två år förväntas det behövas 70.000 jobb inom IT. Vi kommer att diskutera hur vi kan locka barn men framförallt unga tjejer till branschen.

Vi går vidare, topp tre är skapandet av solbåtar och solbilar. Barnen har möjlighet att bygga sin egen båt med solenergi och får sedan tävla mot varandra i plaskdammen. Kommer definitivt bli kul!

Låter kul! Sista frågan, varför är det så viktigt med ett kunskapsland i Malmö?
– Det är viktigt för att vetenskap, it och teknik är en stor del av hur vi är som personer, hur vårt samhälle är uppbyggt och hur framtiden ser ut. Vi förlitar oss på att tekniken alltid fungerar.Men världen behöver fler forskare för att lösa framtidens problem. Därför är det viktigt att tidigt lära barn att associera vetenskap, teknik och it med något som är kul. Så de väljer en väg inom det och kan vara med och skapa framtidens lösningar på alla problem.

Tack Marielle för intressanta tankar!

Big Bang Festival är en gratis fyradagarsfestival för barn och unga. Mer info och veckans program hittar du här!

Vi ses i Parken!