Vi använder kakor (cookies) för att samla besöksstatistik och förbättra användarvänligheten. Du accepterar användningen av kakor genom att stänga denna ruta eller klicka vidare på webbplatsen.
×

En historisk resa i parken

Sverker Haraldsson är tidigare verksamhetsansvarig för Folkets Park och i dag projektledare på Gatukontoret. Nyligen släppte han boken ”Malmö Folkets Park”, en historisk resa full med både arkivfoton och dagsaktuella bilder från en av landets mest unika folkparker. Vi ställde några frågor till honom.

Hur kom det sig att du ville göra en bok om Folkets Park?
– Jag tyckte att det behövdes en ny bok om Malmö Folkets Park som berättade både den långa historien om parken och alla dess byggnader. Jag ville få med allt från publikrekord och succéår till pengabrist och nedläggningsbeslut. Men också en bok som berättar om dagens mötesplats, Folkets Park – en av Sveriges mest använda besöksanläggningar. De senaste böckerna om Folkets Park gavs ut i början av 1990-talet och det har hänt otroligt mycket sedan dess.

Vilken typ av läsare vänder sig boken till?
– Förhoppningsvis alla som besöker parken eller är intresserad av lokalhistoria och staden Malmö.

Boken innehåller mycket bilder, allt från gamla konsertaffischer och arkivbilder på publik och artister till foton från parken i dag. Hur har du samlat alla bilder? Bilderna i boken kommer från min egen vykortssamling med motiv från Folkets Park. Vi har haft stor hjälp av Arbetarrörelsens Arkiv på Porslinsgatan i Malmö och av bildbyrån Bilder i Syd. Många andra har hjälpt till med olika kartor, bilder och foton. Alla de nya bilderna och alla de vackra stämningsbilderna är fotograferade av Hanna Johansson på Arena Förlag. Därtill har Malmö Förskönings- och Plateringsförening medverkat och stöttat projektet finansiellt.

– Bilder är bra – de fångar läsarens intresse, de fångar en tidskänsla och en tidsatmosfär, och de sätter igång läsandet.

Malmö Folkets Park grundades 1891 och har genom åren genomgått många förändringar och faser. Vad är det som gör parken unik?
– Det unika är att det är en folkpark i en av landets storstäder som har hittat en ny roll i en modern och mångfacetterad stad. Vilka andra folkparker har överlevt och är levande platser som är öppna alla dagar året om?

Du var verksamhetsansvarig för Folkets Park mellan åren 2006 och 2011. Vilka är några av dina starkaste minnen från den tiden?
– Engagemanget! Alla Malmöbor som hade åsikter om parken, positiva eller negativa – men ingen av dem var ointresserad. Alla fantastiska medarbetare och arrangemang, som VM i Parken, de första stora barnloppisarna, starten på Superdupersommar, park-TV, och utmärkelserna och priserna. Jag minns även samarbetet med Stadsfastigheter och de tuffa utmaningarna att hitta nya verksamheter och nya arrendatorer.

Boken ”Malmö Folkets Park” finns att få tag på här.